Obsah

Noviny

Zdravotné okienko


Liečivé účinky medu

Keďže med obsahuje osemdesiat percent cukrov, je okamžitým zdrojom energie. Je zaujímavé, že energia len z 30 gramov medu by včele stačila na obletenie zemegule. Okrem toho, že med je kvalitnou potravinou, je aj zdrojom vitamínov skupiny B aj rôznych minerálov a antioxydantov. Už po stáročia sa používa pri liečbe poranení, popálenín, sivého zákalu, vredov na koži, odrenín. Lyžička medu pred spaním vám zlepší aj kvalitu spánku.
Med sa stal menej populárny po objavení antibiotík. Teraz sa znova dostáva do lekárničky modernej medicíny. Výskum ukázal, že enzým, ktorý včely pridávajú do nektáru, má mierne antibakteriálne a antibiotické účinky preto, že vytvára peroxyd vodíka a ten ničí škodlivé baktérie. Ak sa med použije pri povrchových zraneniach, zmierňuje zápal a podporuje rast nového tkaniva.
Nepoznáme iné potraviny, ktoré sú také výživné a lahodné ako med a majú zároveň liečivé účinky.


 

- Po celý rok konzumujme viac hlavne surového ovocia a zeleniny a menej mäsa.
- Dajme prednosť celozrnnému pečivu
- Konzumujme viac nízkotučných kyslomliečnych výrobkov
- Obmedzujme solenie a sladkosti
- Prijímajme denne dostatok tekutín. Optimálne je 2 – 2,5 litra. Najzdravšie nápoje sú čistá voda a bylinkové čaje.
- Nepime denne viac ako dve kávy. Osvieženie pri únave zažeňme radšej telesným pohybom.
- Vyhýbajme sa fajčeniu a nadmernej konzumácii alkoholu
- Aspoň tridsať percent stravy by sme mali prijímať na raňajky.
- Na večeru len ľahké jedlo a po osemnástej hodine už len ovocie.

Št. Pomothy